Saturday, May 31, 2008

Dag 1 atmedia2008

Hej!
Föreläsning 1
Dagen började med en inspirerande föreläsning av Jeff Veen (http://www.veen.com/jeff/index.html) som pratade om mönster i data, faktiskt väldigt intressant , och något som borde appelera attollo.
Jeff nämnde siterna , http://www.theonion.com/content/premercial?target=L2NvbnRlbnQvaW5kZXg= , http://www.crisjordan.com/ om hur de presenterar data på ett engegerande sätt.

Jeff pratade om att designa utifrån behov och inte egenskaperna hos tekniken. En intressant aspekt Jeff förde fram var hur kostnaderna att ändra teknikval. Enligt Jeff Veen föds det 4,2 bebisar varje sekund på jorden. JV visade på en riktigt bra graf som visade hur det i början är billigt att ändra designbeslut, samt hur dyrt det blir när man ändrar sig i slutet av projektet..

Föreläsning 2
Indi Young(IY)
IY har skrivit en bok om Mental Models (http://en.wikipedia.org/wiki/Mental_model) vilket är en model som mappar besökares upplevda behov, känslor mot egenskaper, färdigheter i programvaran man utvecklar. Otroligt intressant modelleringsteknik, och verkligen något för Nansen. Fokusera på kunden inte företagets organisation.

Modell:
-How are users doing these things, what are they feeling when doing them
-How do we support these feelings

NANSEN: Köp denna bok!, http://www.rosenfeldmedia.com/books/mental-models/

Föreläsning 3
Handlade om hur man bigger webbplatser kring innehållet.
Som alla vet och som uttalades senare under konferensen är innehållet det viktigaste på en webbplats. I denna session talades det om hur man säkerställer att det är så.
Hennes tips för att åstakomma detta

En webbs text förhåller sig til en webbplats som en novell till en filmatisering av en bok.

LÄS INNEHÅLLET/WEBBPLATSEN/BOKEN. Är man inte påläst kan man inte göra sitt jobb.


Föreläsning 4
Andy Clarke
Gör webbdesign efter content, inte tvärtom. Ställ krav på leverans och kvalite av content. Väv in kostnaden av Copy i projektet.
Andy hade en intressant idé kring webbdesign som han lånat från serievärlden. Vilket är att man genom att ge olika stora utrymmen till scener visar vad man tycker är intresant.


Föreläsning 5
Dan Rubin
En konkret sak han sa, var att man borde byta ut de två sista orden mot samma ord fast wrappat med en NOBR-tag För att slippa widows/horungar http://sv.wikipedia.org/wiki/HorungePS/Dont see, feel/DS

No comments :

Post a Comment