Thursday, October 23, 2008

Lite nya features i EPi 5 R2

För redaktören
Bildhanteringen förbättrad, ska funka bra i Firefox och  IE. En ny bra feature är fördefiniering av croppningsstorlek (tex 320x250). Tack vare detta kan man lätt beskära bilder som passar in i sidmallarnas bredder. Dessvärre finns ännu ingen stöd för att skapa upp massa versioner av bilder per automatik. Med den sådan funktion (som t.ex. Escenic har) kan man lätt återanvända bilder på olika placeringar på sajten. Som utvecklare har man dessvärre inte så stora möjligheter att påverka bildhanteringen.

Formulärstödet är förbättrat (detta är även testat i Safari). Mer integrerat stöd för Xforms. Tyvärr är hela implementationen tabellbaserat. 

Hela demon som Mats gör körs på en Powerbook. Coolt! tänkte jag först men tyvärr botade maskinen upp med XP :-/  En av demosessionerna gjordes faktiskt i Google Crome. Om jag ska vara ärligt så vet jag inte om man ska vara glad för de små stegen i rätt riktigt eller sjukt kritisk. 

Nytt för admin
Möjlighet att byta sidtyp på enskild sida eller för en hel gren i sidträdet. ”Handle with care!” enligt Mats. Finns stora möjligheter att paja en hel sajt med detta verktyg.
När man byter mall har man möjlighet att mappa fält fälet.

Rapportcenter, ny plugin-area. Inte mycket att orda om mer än att det numer finns en naturlig del att lägga sådana saker på.

Log4Net implementerat. BRA! Loggning är sjukt viktigt (enligt mig som jobbat med sajtdrift). Lite trassel att få in snygg grafik i loggrapporeten pga. lite omstökande i Master Page upplägget men verkar funka bra.

Epi kommer att rekommendera att alla nya kunder och uppdateringar ska köras på 64 bitar. Finns idag ingen större vist för de flesta sajter, endast för framtidssäkring. För stora sajter med många sidor och mycket användare är det mer stabilt. 

Epi stöder officiellt nu Visa både för 32 och 64 bitar. För oss som spenderat åtskilliga timmars hårslitande (utan support) för att få detta att funka känns det rätt bra.

Officiellt stöd för Visual Studio 2008, funkar även att utveckla på SQL express och Visual Studio Express edition. Fullt stöd för .NET framework 3.5

No comments :

Post a Comment