Monday, November 3, 2008

Analysera besöksdata med hjälp av heatmaps

Det finns en uppsjö av verktyg för att analysera trafik till en webbsite. Oavsett vilket man använder är det en stor hjälp i arbetet att förbättra siten. Baserat på den information som samlats in kan naturligtvis en stor mängd frågor ställas. Vilka sidor besöks mest? Varifrån kommer besökarna, Hur hög är konverteringsgraden? etc.


Google Analytics är ett verktyg vi på Nansen använder mycket. På ämnet heatmaps har Analytics funktionen "Site Overlay" som presenterar statistik direkt på siten, och du kan navigera som vanligt. Detta verktyg har dock sina begränsningar. Informationen är baserat på klickade länkar, men stöd saknas för för följande.

  • Javascript links
  • Virtual pageviews created with urchinTracker
  • URL redirects
  • URL rewrite filters
  • Links to subdomain pages
  • Frames
Källa

Att få korrekt data blir väldigt svårt om man har en sida med flashnavigering, samt innehåll laddat mha. Ajax som i sin tur innehåller länkar.

En heatmap är ett sätt att illustrera vart på siten som användarna klickar, detta behöver inte vara på någon länk utan är helt enkelt koordinater på sidan.


Det finns mängder med företag som erbjuder denna tjänst. Ett exempel är crazyegg.

Ett verktyg jag stötte på, som är gratis heter ClickHeat och gör det möjligt att köra verktyget på en egen server. Detta verkar vara en utmärkt lösning om man inte vill betala en månadskostnad för tjänsten, eller helt enkelt vill hålla statistiken lokalt, t.ex. intranät med stor användarbas.

Verktyget är skrivet i php. Det enda som behövs på sidan man vill analysera är ett javascript. På serversidan behövs Apache eller Lighttpd samt biblioteket GD2

No comments :

Post a Comment