Thursday, November 13, 2008

Tech-ed 2008

Jo, vi vet vi har inte varit särskilt aktiva i vårt bloggande, jag har försökt twitta lite mellan sessionerna (de har inte w-lan i salarna) men det är knappt att man hinner med, vi har ca 15 min eller så mellan passen och då ska man hinna få i sig kaffe ( får inte säga java här) lite munkar och gå till nästa session.

Jag kommer inte att ta upp allt just nu, för det skulle bli så grymt mycket men jag lovar att komma tillbaka med fler inlägg så småningom.

Jag tänkte börja med lite IDE tipps som vi fick av Karen Liu, som är IDE lead program manager på Microsoft.

Hon tog upp en hel del bra att ha tipps som gör en utvecklares vardag mycket trevligare.

  • Semantic errors medan man skriver. Denna funktion har funnits tidigare i verktyg som Resharper från Jetbrains, men nu har Microsofts IDE team byggt in det i verktyget. Deras anledning till varför de la in det var för att kunna stödja intellisense och hantering av Linq frågor. Sen att man fick med den fina on the fly kompileringen var ett extra plus. En sak som jag måste på peka ang. det här är att det finns en bugg i det som gör att den felaktigt visar fel i ASP.NET projekt. Jag har skrivit om det här i ett tidigare inlägg, ladda ner den patchen så fixar det sig.
  • Det mest användbara och som vi på Nansen har använt sen Visual Studio 2008 kom ut är "Ctrl + ." . Notera punkten! den är nyckeln till alla dina "out of the box" refactorings. Med denna kan man få hjälp med att t.ex. ta fram using's som ännu inte har deklarerats, rename och en massa andra väldigt trevliga refactorings, samt tillgång till DevExpress egna refactoring delar, som ni för övrigt kan ladda ner här. Den här versionen är helt gratis eftersom Microsoft har blivit partner med dom.
  • Ett annat grymt användbart kommando som jag använder mig väldigt mycket av är (F12), go to definition. Med denna enkla knapptryckning kommer du till den metod, klass definition.
  • I motsatts till F12, finns (Shift + F12), som är, hitta alla referenser. Till skillnad från Vs 2005 som faktist slumpmässigt returnerade en referens, så får man nu en lista med alla referenser som använder sig av den metoden, klassen mm.
  • Om man nu har använt sig av F12 för att gräva sig ner i definition efter definition så kan man använda sig av (Ctrl+Shift+7) resp.( Ctrl+Shift+8) för att stega sig fram och tillbaka i anropskedjan för att komma dit man började eller slutade.

Det finns mängder av bra tipps som Karen tog upp och det skulle bli för mycket om jag tog upp alla här. Däremot så finns Karens presentation tillgänglig med alla hennes tipps att ladda ner från här ifrån.

Happy coding!

/Kalle

No comments :

Post a Comment