Sunday, December 14, 2008

Experimentet Pirates of the Amazon

I senaste avsnittet av Diggnation (#180) handlade det bland annat om Pirates Of the Amazon. Pirates of the Amazon var ett projekt utvecklat av studenter på. Dessa studenter utvecklade en toolbar som med hjälp av ett Greasemonkey-script kopplade ihop Amazon och Piratebay. När du surfar Amazon efter böcker, dvd:er eller cd-skivor så lägger scriptet in en knapp med texten "Donwload 4 free" knappen leder en torrentfil på Piratebay.

Nu är ju inte det lagligt att ladda ner upprättskyddade verk, men jag måste säga att jag är mäkta imponerad av dessa studenter. Projektet är bra på många olika sätt:

  • Timingen är helt perfekt, mitt i både julhandel och lågkonjunktur.
  • Kreativ idé som är unik och lätt att förstå.
  • Använt befintliga tekniker på internet (Firefox-toolbar API, Greasemonkey).
  • Bra marknadsfört via kanaler som Digg och andra sociala medier.
  • Perfekt genomförd kampanj

Jag tycker faktiskt att projektet är konst, klart i nivå med när Banksy satte upp egna tavlor på Tate och när Dan Wolgers betalade sina böter med att rama in och signera tingsrättens dom.

Projektet är nu avslutat efter att personerna bakom fått påtryckningar av Amazons advokater, mera detaljer finns att läsa på tex NYTimes blog samt Wireds blog.

Jag tror inte vi har sett eller hört det sista från dessa personer, utan de startar nog upp något smart när de är klara med skolan.

No comments :

Post a Comment