Thursday, January 22, 2009

Användarupplevelsen med Fredrik Ampler

Fredrik kan spela munspel på sin iPhone. Detta gör han med någon app som finns på iStore. Jag måste säga att det är rätt imponerande hur Fredriks musik kan spelas live över hela världen och man kan naturligtvis även lyssna på andra som sitter och spelar på sin iPhone. Någon i Florida spelade just "Blinka lilla stjärna".


Fredrik berättar om hur Aftonbladet mer än fördubblade antalet kunder på Aftonbladet Plus med hjälp av ett mer användbart gränssnitt som dessutom minskade belastningen på kundtjänst.

För en lyckad upplevelse ska man i tur och ordning möjliggöra, förenkla, skapa effekt (ROI) och skapa upplevelse. Det är det sista steget - upplevelsen - som i slutändan kan vara avgörande. En banktjänst ska kännas trygg, en musiktjänst ska kännas inspirerande, etc. för att lyckas. För upplevelsemål är det naturligtvis avgörande att veta vem som ska känna vad.

Hur vet man vilka funktioner man ska bygga för att tillfredställa rätt behov för rätt målgrupper som "känns" rätt? Typiskt! Fredrik har ju en fin slide för detta. I text får jag beskriva det som att man ritar upp funktioner, målgrupper och affärsmål och knyter ihop dessa på ett sätt som visar vilka funktioner som är viktigast för ett lyckat resultat.
Man vet inte att man vet förrän man vet. För att vara säker på att man har identiferat rätt målgrupper och rätt behov, så måste man ofta testa på en beta. Ett problem är att även en beta i grund och botten är baserad på mer eller mindre påhittade behov. Lösningar på detta ska tydligen dras i ett senare föredrag.

Hemnet! Fredrik visar på ett roligt sätt komplexiteten på Hemnet. De har glömt en VIKTIG grej. Det ska vara enkelt. Detta gör att konkurrenter som fyller behovet av enkelhet lätt tar besökare från Hemnet. Ska Hemnet rycka upp sig stort och snabbt eller ska de snart stå utan besökare? Vi får se...

Tack Fredrik (som jobbar på Antrop).

1 comment :