Thursday, January 22, 2009

Karin Adelsköld och Johanna Ögren om PR och Web 2.0

Nu kör vi igen... mätta och glada. Eftermiddagen handlar om marknadsföring på nätet. Först ut är Karin Adelsköld och Johanna Ögren som är PR-konsulter och driver lillagumman.se. Aftonbladet berättar just nu att lillagumman.se är nominerade till "Stora bloggpriset" som tidningen hostar.


Lillagumman.se skriver om teknik på ett annorlunda sätt som är tänkt att attrahera tjejer. Man har dock märkt att man har många många manliga besökare. Framgången har inte låtit vänta på sig. Man har blivit suttit i morgonsoffor, radiostationer, etc för att tipsa om teknik och prylar på ett roligt och lättillgängligt sätt.

Kvinnor mellan 16 och 20 år är den vanligaste målgruppen i bloggosfären. Man har dessutom sin egen blogg (oftast utan annonser) som man uppdaterar dagligen och är sällan anonym. Mot den bakgrunden är det kanske lättare att förstå Blondinbellas framfart.

Kvinnor driver IT-utvecklingen med argumenten att unga kvinnor:
  • är mer aktiva i sociala medier tex Facebook eller Myspace
  • laddar upp fler fotografier
  • bloggar och kommenterar oftare
  • köper mer musik
Kvinnor är sociala och män ensamvargar på nätet.

För företag:
Bloggar är ett fenomalt bra för PR och marknadsföring. Stadium startade upp sin blogg och fick fart på den genom att låta andra lag (Modo Hockey, Djurgårdens fotbollsdamlag, 08 basket) göra jobbet åt en - åtminstone initialt.

Ett bra domännamn är A-O.

Bloggar lämpar sig faktiskt bättre för subjektiv snarare än objektiv rapportering. Subjektiv rapportering genererar mer trafik och mer kommentarer.

Bluster TV (Blogg+Kluster) är webbtv som rapporterar nyheter och trender från bloggosfären.

Bloggen är ett relativt nytt fenomen. Först om några år kommer vi att ha tillräcklig erfarenhet för att kunna göra seriösa mätningar. Risken är att dagens seriösa bloggare - ofta unga tjejer som också lägger ut mycket bilder - kanske kommer att ångra sitt bloggande om några år.

Tjäna pengar på sin blogg?
Vi ser fram emot Blondinbella AB:s första årsredovisning kommer.
Självklart kan man jobba med annonser. Svårigheten är att människan är ganska klickbenägna men mindre köpbenägna, vilket innebär svårigheter för företag att få ihop ekonomin.
Bloggen bör snarare ses som ett marknadsföringsverktyg för dig själv eller ditt företag.

Man är mer benägen att läsa och supporta bloggar som drivs av den lilla individen. Det är lätt att tappa besökare om/när det blir kommersialiserat. Detta är extra tydligt i jante-Sverige. Detta talar ju för att unga tjejer bör ha fortsatt framgång i bloggosfären.

Nu ska damerna rusa vidare till 24 hour business camp.

Thanks!

No comments :

Post a Comment