Thursday, January 22, 2009

Mobila webblösningar med Sofia Svanteson och Anna Grandt


Anna, Head of Interactive Design på Ocean Observations


Sofia, VD på Ocean Observations
En intressant utveckling för mobil webb är operatörernas nya flatrate-abonnemang. Teknikutvecklingen på terminaler är också förstås avgörande.

Japan ses ofta som en förebild när det gäller att publicera och konsumera mobil webb. Exempelvis har HM stortavlor i Japan som slussar trafiken till mobilanpassade webbplatser. Smart! På så sätt kan ju besökaren gå in på webbplatsen direkt. Sökmotormarknaden och annonsförsäljningen är också lite annorlunda i Japan beroende på att det mobila beteendet är så utbrett.

Företag behöver öva sig i att förstå det mobila contextet. Man har även möjlighet att ta nya positioner framåt eller åt något specifikt håll genom att använda detta, i princip helt ny, medium.

Tre olika beteenden att tänka på när man designar mobila tjänster:
  • The impulsive visitor - Vill ha snabb information om tidtabeller, adresser, telefonnummer, aktieinformation.
  • The updater - Nya produkter, Facebook-status, banksaldo, bloggar.
  • The timekiller - Kan man göra något i sin mobil när man väntar på bussen, är tidig till möte, etc?
Regler kring design av mobila tjänster
  • Se till att ha koll på besökartyperna ovan.
  • Det handlar inte om att ta sin "desktopwebb" till mobilen. Det betyder inte nödvändigtvis att ta bort innehåll eller funktionalitet.
  • Se till att fokusera på tjänster som erbjuder mervärden likt Facebooks mobila sajt. Då är chansen till återkommande besökare stor.
  • Liten skärm är ingen ursäkt för att inte prioritera branding. Även den lilla applikationen ska förmedla och bygga varumärket.
Sofia visade två fiffiga tillämpningar. En mobil webbplats för HM som hjälper kunden att välja plagg, storlek och därefter få en lista på butiker med adress och öppettider till de butiker med vald storlek i lager. Den andra var en iPhone-applikation som gjorde motsvarande med IKEA.

Helt klart är att vi kommer att få se en stor ökning av mobila applikationer.

Tack för idag!

No comments :

Post a Comment