Thursday, January 22, 2009

Sökmotoroptimering med Camilla Lundberg

Tillgänglighet, sökmotoroptimering och standarder har tradionellt sett drivits av offentlig sektor men har dock de senaste åren blivit lika självklart för andra företag och organisationer. SEO, Search Engine Optimization, är den process som ökar trafiken till webbplatsen genom förbättrad organisk ranking på sökmotorer.


Camilla har erfarenhet av arbete med teamsportia.se där hälften av besökarna kommer från sökmotorer. Teamsportia märker också att kunder är mer pålästa tack vare webben. 

Att hamna högt på sökmotorer signalerar trovärdighet.

Sony Ericsson, Systembolaget, Saab Sverige, Arla och Stadium nämns som exempel på företag vars webbplatser är "bra" dåliga exempel, dvs. webbplatser som har misslyckats ur ett SEO-perspektiv. Exempelvis fungerar inte sajterna alls utan javascript och/eller flash.

Enligt undersökningar är ofta sökmotorranking viktigare än varumärke för en webbsurfare.

Eftersom sökmotorerna crawlar (följer länkar på) webbplatser förhindras de helt av ovan nämnda exempel, vilket självklart leder till dålig ranking.

Uppdateringsfrekvens är också en viktig parameter i rankingen eftersom ett av sökmotorernas uppgift är att leverera relevant information till sina besökare.

I praktiken består SEO av tre huvudingredienser:
  • Teknisk optimering av webbplatsens konstruktion
  • Optimering av innehåll (ofta underskattat)
  • Optimering av externa relationer (länkar in till sajten - välrenomerade sajter ger mer "pluspoäng")
  • Jag skulle själv vilja addera domänstrategi och URL:er (kanske lägger Camilla det inom första punkten)
Användbarhet + Tillgänglighet = Sökbarhet (Usability + Accessibilty = Findability)

Tänk på målgruppens ordval, synonymer, pluralformer (man söker ofta "golfresor" när man är ute efter att hitta en golfresa). Skriv för besökarna och inte för sökmotorerna är ett generellt "stalltips".

Att andra, för din webbplats relevanta webbplatser, har länkar till din webbplats ökar rankingen avsevärt. Länkfarmar är helt irrelevanta, vilket också straffar sig på sökmotorerna.

Tackar!

No comments :

Post a Comment