Thursday, January 22, 2009

Utveckla ditt varumärke på webben med Carola Lundell

På Electrolux arbetar man efter en "konsumentinsiktsdriven process". Man iakttar hur människor använder och inte använder företagets produkter. I detta ligger att hitta rätt sätt att kommunicera med målgruppen. Här kommer webben in som en naturlig del. 


Det finns två möten med konsumenten som är viktigare än någonting annat - i butik där kunden köper och på nätet där man gör research, kollar priser etc. Electrolux äger heller inte butiken som ofta är ett annat varumärke (Siba Elgiganten, etc) där försäljaren är lojal mot än annat varumärke än Electrolux.

Dessa är anledningar till att ledningen har valt att flytta mer pengar till satsningen på Electrolux positionering på webben. På webben syftar det mycket till att hjälpa konsumenten i research och självklart driva på Internet som naturlig köpkanal för företagets produkter där köpen klassificeras som "Considered purchase".

2008
Electrolux -> Show & Sell -> Consumer

2009
Electrolux <- Sharing -> Participants
Man fokuserar på passion för matlagning, snarare än vitvaror eller global uppvärmning, snarare än energiklassningar.
Ska man delta i bloggar och delta i sociala medier så är det passion i olika ämnen och inte att prata produkter.

Carola visar en slide som visar en mängd olika fenomen på nätet sökmotorer, prisportaler, receptsajter, virtuella världar, etc. och beskriver hur man tacklar alla dessa fenomen. Jag hinner inte förmedla exakt hur, men det intressanta är ATT man gör det.

I all offlinekommunikation driver man trafik till webben. Ingen ser en TV-reklam och kutar till Siba.

Electrolux använder begreppet "Online Experience Platform" som består av Inspiration, Individualisation, Shop och Community.

dinnerexplorer.com är framtaget (under ca. 8 mån) för att stärka och bygga varumärke snarare än att driva försäljning och fokuserar på känslor/upplevelser och inte produkter eller recpet.

inspiro är en produktsajt i bloggformat som togs fram i samband med produktlansering. Hänger delvis ihop med dinnerexplorer.com innehållsmässigt.

Second Life har varit ett viktigt projekt för Electrolux för att lära sig att tackla nya fenomen. Det är relativt ointressant att annonsera i kanalar som Second Life eller Facebook. Electrolux hade velat uppfinna damm i Second Life :-), vilket hade genererat försäljning av virtuella dammsugare. Istället byggde man ett hus helt utan produtker Electrolux där man hyllade innovation och lyfte fram de mest innovativa personerna i Second Life i Electrolux Innovation Awards. Greppet gillades av hela Second Life-communityn.

Carola är Head of Digital Strategic Services på Electrolux och jobbar i ett team på femton personer. Jag tycker att det är väldigt kul att höra om "riktiga företag" som verkligen har koll nätet och anpassar stora delar av sin verksamhet (åtminstone marknadsföring) därefter. Jag är övertygad om att Carolas arbete hjälper Electrolux att sälja fler produkter. Bra jobbat!

Relaterat:

2 comments :

  1. Recently I have been studying perfectly well, when I found this is zipjob legit, it will do any written work for me to order, and most importantly, the work will be done competently and efficiently, and I like the work

    ReplyDelete