Thursday, January 22, 2009

Web 3.0 med Tobias Brandt

Tobias arbetar på Digitas som är en världens största digitala byråer. Tobias ska berätta om sin syn av "Web 3.0".


"Webb 3.0 kommer att handla om webbplatser som blir den scen där kommunikationen kommer att utspela sig." /Svensk reklambyrå

"Web 2.0 is a marketing term, and I think you just invented 3.0" /Eric Schmidt, Google

Tobias definierar Web 3.0 i olika begrepp
I bitar:
Webbplatser/information kan sättas samman med hjälp av widgets där datat enkelt samlas och görs lättåtkomlig. Den sociala browsern Flock presenteras också som en variant av detta. I Flock kan konton för Blogger, Facebook (och alla andra) läggas upp för snabbare access till dessa. En feature som Tobias inte kan tänka sig att vara utan :-).
Just nu:
Genom widgets och mashups får man känslan av "just nu". Amerikanska Sprint har gjort en rolig tillämpning på detta, now.sprint.com/widget.
bambuser är ett annat exempel hur man presenterar live-data, istället för att presentera på traditonellt sett med text och bild.
We feel fine aggregerar känslor från olika nätverk. Funktionen söker efter information som börjar med "I feel" eller "I have feelings". Resultatet kan presenteras och filtreras på en mängd sätt. Gå in och testa!
New York Times har en tjänst "My Times" som gör det möjligt för besökarna att skapa sina egna nyhetssidor som även kan presentera nyheter (RSS:er) från andra tidningar. Detta är genialt ur det perspektivet att New York Times förflyttar sig från att leverera nyheter till att äga fenomenet "nyheter" på webben. En häftig sak är att man har kompletterat med "Visualization Lab" där man kan välja hur olika typer av innehåll (text, diagram, bilder, etc) ska presenteras. Idag är detta lite på labbstadiet, men möjligheterna är stora.
Associativ:
Här visas några webbtjänster som kan söka bilder utifrån en egen ritad bild, söka musik utifrån en sångsnutt som man antingen sjunger eller trummar själv. Exempel på affärstillämpningar på detta är NikeID.
Fysisk:
Det växer fram mer fysiska sätt att navigera. Vad sägs om att navigera uppåt, nedåt eller åt sidorna genom att stå och vifta framför en webbkamera? :-)
Hur som helst så är detta i många fall ett mer intuitivt sätt att navigera, även om vi kanske idag är invanda i tangentbord och mus.

Tack Tobias!

No comments :

Post a Comment