Thursday, May 28, 2009

18 Androidtelefoner i år enligt Google

I dagarna pågår Google I/O - en konferens med fokus på webbapplikationer där Google och öppna webbteknologier används. Exempel på inriktningar (tracks) är AJAX + Data APIs, Client, Mobile och Social. Föga förvånande handlare inriktningen Mobile om plattformen Android.


Andy Ruben - ansvarig för mobila plattformar hos Google samt CEO för Android säger att 18, kanske till och med 20 Androidtelefoner är att vänta innan årets slut. Om detta stämmer kommer det bli en intensiv höst av produktsläpp för att nå den siffran. Idag finns det tre telefoner, två från HTC (Dream, Magic) samt en från Samsung (i7500 Galaxy) som är tillgängliga (Dream, Magic) eller tillgängliga inom kort (Samsung). Enligt Ruben handlar det om åtta till nio olika tillverkare.

Nytt är också att det kommer finnas tre olika typer av Androidplattformen på de telefoner som släpps.

Google-free: En version av Android som är fri att ladda ned utan Google applikationer, så som Gmail och Google Calendar. Vilka applikationer som finns tillgängliga är upp till tillverkaren att avgöra.

Strings attached: Som ovan men tillverkaren skriver på ett distributionsavtal med Google och förinstallerar googleapplikationer. 12 till 14 av höstens telefoner kommer hamna inom denna kategori.

The Google Experience: Telefoner med Google loggo, alla googleapplikationer förinstallerad, och har även obegränsad access till applikationer på Android Market (varken operatör eller tillverkare kan blockera applikationer de anser "opassande"). Fem eller sex av höstens telefoner kommer hamna i denna kategori.

Blir en spännande höst för de som följer Android's utveckling :)

No comments :

Post a Comment