Monday, January 18, 2010

Go west!

Vi är sorgligt omkörda av norrmännen, och jag snackar inte om skidbackar. Norge inledde redan för ett år sedan en kampanj mot Internet Explorer 6. Om du försökte surfa in på t ex vg.no, tu.no eller finn.no med den förhistoriska webbläsaren IE6 så möttes du av ett meddelande som uppmanade dig att uppgradera till en webbläsare som inte lanserades FÖRE World Trade Center attacken.

Jag applåderade naturligtvis initiativet eftersom jag som gränssnittsprogrammerare dagligen får offra blod svett och tårar på att bråka med IE6. När ska några tunga svenska aktörer ta modet till sig och bannlysa IE6 användare? På Nansen försöker vi när kunden tillåter arbeta efter Progressive enhancement strategin. Det gör vi för att kunna erbjuda de +90% användare med bättre webbläsare en rikare user experience. Men det vore "AIK-tar-SM-Guld-skönt" om man helt kunde sluta bry sig om Internet Explorer 6 nu när vi är inne på 10-talet.

3 comments :

 1. Finns det konkreta krav på att IE6 ska stödjas? Eller pekar siffrorna på att det fortfarande är denna HTML-tröska som är folkhemsbrowsern?

  Man kanske skulle kunna skrämma bort folk från den (och IE öht) genom att vifta lite med den kinesiska Googleattacken?

  IE6 bemöts på samma sätt av "min" sajt som jag bemöts i kön till Spy Bar (teoretiskt dårå): Kortfattat, avspisande och obönhörligt.

  ReplyDelete
 2. IE6-kampanjen smittade även av sig till Sverige när det begav sig, missade du det? :)

  Nytt för dagen är förresten att även Sveriges IT-incidentcentrum Sitic gått ut och uppmanat temporärt byte av webbläsare på grund av senaste 0-day-sårbarheten. Se exempelvis min blogg för fler detaljer.

  ReplyDelete
 3. @Buddy Jeses
  Smittade och smittade, det var knappast någon epidemi på den här sidan gränsen va? Jag vet att Robert Nyman, Roger Johansson mfl har dragit sitt strå till stacken. Och att Aftonbladet försökte lite på sitt håll. Men det räcker ju inte, jag hoppades på en mer samlad kraftansträngning från fler tunga svenska aktörer.

  ReplyDelete