Wednesday, February 17, 2010

Embrace Umbraco - Grattis till uppstickar-CMS:et!

Nansen ställde igår upp med en delegation i Skyddsrummet på Söder Mälarstrand i födelsedagsfirandet av ”Umbraco - 5 år som OpenSource-projekt”. Det danska Microsoftbaserade CMS:et har sedan en tid varit föremål för ett antal intressanta webbsläpp och planerade projekt där man utkonkurrerat andra både proprietära och OpenSource-system.


Ett litet lönsamt, men ändå produktbolag, ett 20-tal core-utvecklare och ett community på ca 5300 utvecklare i kombination med att man plockar prestigeprojekt som webbplatsen för communityt Asp.net gör Umbraco till ett CMS att räkna med framöver.

Gårdageftermiddagen var avsatt för att fira Umbracos senaste framgångar och dess femåriga existens som OpenSource-CMS. Dessutom tror jag att användargruppen i Stockholm och Sverige har blivit så stort att det kräver ett eget forum idéer och erfarenheter. Alltså hade Milagro dukat upp med kaffe och mackor och några intressanta Umbraco-erfarna talare, och inte minst Niels Hartvig himself, från självaste Umbraco-kärnan. Här lite av innehållet:
  • Milagro - Jobba med integration: XML-inläsning från externt system och visning med XSLT, en av de historiskt sett viktigaste design-paradigmen i Umbraco. Kort och koncsist utan några extravaganser.
  • Big Finger – Användning av Umbraco som databas och rättighetsskal , dvs. applikationsplattform för ett mallbaserat PDF/trycksaks-genererings-system. Läckert!
  • Ted&Gustaf – Ted Nyberg från nystartade Ted & Gustaf fick mycket ”air time” i form av en dragning av hur man jobbar med Umbraco i Studion och ett antal EventHandler-lösningar. Väl genomarbetat!
  • Niels Hartvig – Umbraco prestenterade nuläget och färdplanen för version 4.1, som finns i beta, och MVC-baserade version 5, med planerad release Q12011. Spännande!
På det hela taget en positiv tillställning som andades sann OpenSource-idealism. Och på det tåget vill man ju gärna vara med så länge det är öppet för alla.Gunnar och Daniel på Norrköpingsbolaget Revide har betat av många CMS:er genom åren men ser med blida ögon på Umbraco.


Ted Nyberg från nystartade Ted & Gustaf laddar inför sitt anförande.


Skyddsrummet på Söder Mälarstrand var fyllt med ca 50 Umbraco-entusiaster.

Ted körde mycket Hands On.


Gustaf från Ted & Gustaf och Hjalmar och Robert från Hallvarsson & Halvarsson i samspråk.


Robert från Hallvarsson & Halvarsson är glad över sin nya Umbraco-t-shirt


Niels Hartvig hade tappat rösten men ångade ändå lättsamt på med en trevlig ton om spännande framtid för Umbraco.


2 comments :

  1. Bra bilder, bra ljus. Ska bli intressant att se vad Ted & Gustaf engagerar sig i.

    ReplyDelete
  2. Det vore intressant med fler artiklar och bloggar om t.ex. pentahoo och andra verktyg inom business intelligence

    ReplyDelete