Monday, May 31, 2010

Perfection is your enemy

Bara ett stenkast från sjöarna i de centrala delarna av den kongliga huvudstaden in the state of Denmark, sitter vi i en varm källare och drillas i webanalys med verktyget Site Catalyst.

Jag, en tysk en norsk, svensk och en dansk. Med en finländsk/tysk/fransk-spanienboende lärare. Han är bra. Han har hittills droppat följande två sköna one liners, som jag faktiskt tror är verkligt viktiga när det kommer till webtrafikanalys:
  • If you don't have a business question, don't even login to Site Catalyst!
  • Perfection is your enemy! Looking for data adding up to 100% will make your life hard.
Å ena sidan handlar all mätning och analys om vad man faktiskt har för verksamhetsmål, och vad har sin webb för. Å andra sidan är det ingen exakt vetenskap. Slutsatser ska därför baseras på trender och tendenser, och granskas över tid.
Som verktyg är Site Catalyst som många andra. Kan samma saker. Det är däremot väldigt kraftfullt och har många frihetsgrader, om man har implementerat det väl. För här kommer problematiken. Till och med en grundinstallation av Site Catalyst kräver en hel del jobb av programmerarna. Och det är ju bra för oss konsulter. Men ibland lite frusterande om man har långt till utvecklingsavdelningen för webben på ett multinationellt företag. Då hade det varit skönt med att kunna utföra viss konfiguration inom ramen för själva Analysverktyget (jämför: konverteringar och mål i Google Analytics, som kan göras direkt på webben utan att behöva koda.)

Bra snack idag i alla fall. Och bra grundmaterial i kursen. Men varmt.

Cykelkrig på väg till kursen. Man skojar inte bort cykeltrafikdisciplinen här. En del att lära för oss jackass-cyklister i Stockholm, om trafiken ökar som den gjort.

Tysta avtal, trafikanter emellan.


Fult hus på vägen till kursen.

Staplar och pajdiagram i rasande takt.

2 comments :

  1. jag diggar actionkortet på cyklisterna på vägen. tog du det medans du cyklade? finns det ingen lag mot sånt?

    ReplyDelete
  2. inte i danmark. här är allt tillåtet

    ReplyDelete