Thursday, January 20, 2011

LESS det nya svarta?

Nu finns LESS i en Javascriptversion som är mer lättstartad än den föregående Ruby varianten. LESS.js är hippt just nu. Smashing Magazine skrev nyss att man bör "seriously consider using LESS to make your CSS much more beautiful". En annan populär referenssajt, Net tuts plus, lobbade för LESS redan förra året, och den här bloggaren går så långt att han kallar vanlig LESS-fri CSS för antik.

Den här veckan har jag lekt lite med LESS på egen hand och även diskuterat fördelar kontra nackdelar med mina gränssnittskollegor.

Slutsatsen blir: Ja klart det är användbart att kunna arbeta med variabler i CSS, och att kunna låna och återanvända egenskaper från en klass i en annan klass är också smart. Hade varit coolt om CSS hade skrivits så från början.

Men LESS har absolut inget värde för slutanvändaren. Inte bryr sig vare sig kunden eller kundens kund om att vår CSS är vacker att titta på? Ska man använda LESS bör man i vårt tycke endast göra det under utvecklingsfasen, eftersom man inte vill bli beroende av att webbläsaren ska förstå Javascript för att läsa CSS.

Så LESS är inget jag bör bekymra mig om?
Vem orkar sätta sig in i en något uppdaterad CSS-syntax (förutom undertecknad då, som lever för sådant) och skriva "vacker" CSS kod som du sen ändå inte vågar använda i skarpt läge?

Hela poängen med LESS trodde jag var att skriva mindre CSS för att det är bra ur prestandasynpunkt och lättare att överblicka.

Nej, don't belive the hype, som Flavor Flav skulle ha sagt.

4 comments :

 1. Någonting man även kan tänka på är att Google Webkit nyligen har lagt stöd för liknande funktionalitet som LESS och kommer att föreslå denna funktionalitet som standard. Det kommer ju givet att ta ett tag innan man kan börja använda detta cross-browser men man bör nog inte avfärda tanken i alla fall.

  Läs mer här: http://peter.sh/2011/01/css-variables-and-mixins-interactive-validation-and-prerendering/

  ReplyDelete
 2. @henrik

  Coolt om det blev något utav det där. Synd att det ska vara så omöjligt att få alla stora webbläsarmakare att dra åt samma håll.

  ReplyDelete
 3. Tycker nog att de har varit relativt bra på att få saker att hända den senaste tiden ändå, med vissa undantag förstås.

  PPK kommenterade nyligen browserutvecklingen på ett bra sätt, även om jag normalt inte alltid håller med honom i många av hans åsikter: http://www.quirksmode.org/blog/archives/2011/01/the_browser_is.html

  ReplyDelete