Friday, February 4, 2011

Mad Men och sökmotoroptimering


Säsong 4 av Mad Men är redan över för alla torrentpirater. Men eftersom jag är en Bamsesnäll, laglydig, tv-licensbetalande medborgare så har jag bara hunnit fram till avsnitt 5 som sändes på svensk TV igår kväll. Tack Kanal 9!

I en scen så blir Andra världskriget-veteranen Roger Sterling arg på sina kollegor eftersom de vill pitcha för ett japanskt företag. Roger är – trots att det har gått 20 år, fortfarande förbannad på alla japaner för Pearl Harbour attacken. Innan han stormar ut ur konferensrummet säger han “Why don't we just bring Dr. Lyle Evans in here?” Pete, den yngsta I rummet frågar de andra vem fan Dr. Lyle Evans är bara för att få svaret att de inte vet.

Eftersom jag inte heller hade hört talas om Dr. Evans googlade jag genast namnet och fann till min förvåning att jag jagar ett spöke. Det har aldrig funnits en sådan person. Det är en helt fiktiv figur skapad av seriens författare enbart för att sätta myror i huvudet på oss kunskapstörstiga Mad Men fans. Kuppen togs upp av Washington Post, Vanity Fare och på Twitter gjorde folk vågen. Enligt Google Trends gick antalet sökningar på begreppet från 0 till tiotusentals över en natt, rätt häftigt för att vara en så subtilt placerad detalj.

Vänliga URL:er, semantisk mark-up och krosslänkad informationsstruktur I all ära, men tänk att kunna namndroppa valfritt nyckelord I en internationell TV-succé för en kunds räkning, det vore verkligen awesome!

No comments :

Post a Comment