Wednesday, May 25, 2011

Molnigt, lyder prognosen från Google seminarium Innovation@Work

"Data will go 100% wireless" sa en Nokiaanställd till mig 1998. Det var deras vision. Jag fnös och tänkte att "hur sjutton tror de att de ska funka?" Bild, musik, ja det kändes ju inte särskilt lovande då med GSM och knappt första Wifi-standarden etablerad. Så här drygt 10 år senare får jag väl ändå säga att de hade i princip rätt.

Google har samma absoluta övertygelse, men på en annan front. På sitt företagsseminarium Innovation@Work, i en obskyr del av Münchenbryggeriet igår, pumpar man ut budskapet att datoranvändet kommer vara 100% webbaserat. Allt du behöver göra i ditt arbete och privat kommer kunna lösas på webben och i det alltmer luddiga begreppet "molnet".

Denna gång väljer jag att inte fnysa, men jag går inte som på små moln från seminariet. Självklart kommer "desktopen", och behovet av skräddarsydda applikationer mer och mer paketeras som molnbaserade standardtjänster, åtkomlig överallt, till skalbara kostnader och prestanda. Men likaväl som att all data inte är trådlöst idag så kommer antagligen inte allt datorarbete utföras i en browser. Och det erkänner förvisso Google.

En intressant parallell till min Nokiahistoria är just det faktum att det inte var Nokia eller SonyEricsson som drev på det mobila användandet och därmed trenden mot trådlös data, utan tjänsteleverantörer och framför allt Apple. Nog för att Google är sjukt stora inom det mesta de gör nu, men de utgör också en del av den första vågen företag som lever molnlivet fullt ut, primärt med Google Apps och försöket till att flörta med hela Officegenerationen.

Enligt seminariets diskussionspanel så har man inom så stora organisationer som Ericsson, Åhlensgruppen och Bonnierförlagen vågat rulla ut Google Apps på ett antal tusen användare, och skurit kostnader. Primärt med epost och kalender. Men huruvida det var värdehöjande för användarna, och vad användarna faktiskt tyckte, framkom inte. Själva tillgänglighetsaspekten och att man kan skära ner på egen drift och lägga detta i Googles moln är självklart smidigt, och enligt dem själva väldigt säkert. Så mycket talar för att Google är det företag som kommer driva även företagen ut i molnet för interna affärsangelägenheter, men det är inte säkert att det är just Google som kommer utgöra den ultimata office-applikationen på webben, när bjässarna och uppstickarna vaknat på riktigt.


Det sparas inte på färgerna på Google seminarier.


Vi fick testa lite på Google Chrome Book. Och måhända är jag gammal, men man skojar inte bort Skrivbordsmetaforen. Den där kopplingen till vår fysiska omvärld är oslagbar. Men kanske vill man komma åt styrkan att bara kunna göra en sak i taget, som meden tablet eller smart phone. Det skulle ju nutidsmänniskan behöva, men jag är inte övertygad. Multitasking är mitt mellannamn. Ge mig en taskbar!


Inga direkta nyheter presenterades, förutom en ny produkt i geosfären kring Google Earth. Nämligen Google Earth Builder, en visualiseringsmotor för små och stora att mappa data på vår glob med. Spännande tyckte jag och min gamla GIS-kompis Pontus.

Detta inlägg sponsras av: http://www.molnmolnmoln.se

Posted by Picasa

No comments :

Post a Comment