Tuesday, September 13, 2011

Summering från Windows 8 keynote på BUILD-konferens

Microsoft har precis avslutat sin keynote på BUILD konferensen och jag och några kollegor på Nansen har följt den med chips och läsk. Efteråt höll vi alla med om att Windows 8 kommer bli ett grymt operativsystem och vi väntar med iver att få prova den.


Det första man möts av i det nya operativsystemet är en oerhört snabb uppstart. Microsoft har döpt det till Fast Boot och det är en kombination av hibernate och en vanlig boot, vilket ger starttider på mellan 5 till 10 sekunder, beroende på datorn.

När väl systemet är igång syns det nya Metro-gränssnittet, som ser riktigt bra ut och är anpassat för touchskärm. Kul att Microsoft äntligen förstår att utseende är viktigt. Metro-gränssnittet består av en mängd rutor, där varje ruta är ett program. Dessa program kan man utveckla i en mängd olika språk, allt från HTML5 och JavaScript till C# och C++. Mångfalden av utvecklingsspråk för plattformen är i sig inte unikt. Det smarta är att alla språken har tillgång och går mot samma API i botten vilket ger utvecklarna möjlighet att skapa kraftfulla program även i HTML, som vanligtvis har ett avskalat light-API.

En rolig ny funktion är den nya låsskärmen där man skapar ett mönster av klick på en bakgrundsbild för att låsa upp datorn. Till exempel om din bakgrundsbild föreställer en bil kan mönstret vara att klicka på båda helljusen och backspegeln för att låsa upp datorn. Smidigt för en tablet men kanske inte det bästa för en dator med tangentbord. Det går fortfarande att använda lösenord om man vill det.

För er som är oroliga att ni måste köpa en ny dator med touchskärm för att använda hela operativsystemet kan vara lugna - det gamla gränssnittet i Windows kommer fortfarande att vara kvar och kan öppnas genom att trycka på Windows-tangenten. Metro-gränssnittet går även utmärkt att användas med mus.

Flera intressanta funktioner visades under presentationen. Några av dessa var följande:

  • Ny Task Manager som är fullproppad med nyttig information på ett visuellt sätt.
  • Nytt sätt att tömma datorn på inställningar kallat "Refresh your PC". Smidigt om du ska låta en kompis låna datorn en längre tid eller bara vill få en fräsch dator.
  • Efter en nystart av datorn kan du skapa en återställningspunkt som du kan gå tillbaka till när din dator börja kännas seg.
  • Taskbaren sträcker sig nu över flera skärmar och visar bara de aktiva programen för respektive skärm.
  • Metro-gränssnittet kommer gå att navigera även med tangentbord för de som gillar sånt.
  • Datorinställningar, personaliseringar, teman, webbläsarinställningar (IE) kommer att synkas mot det stora molnet i Windows Live Sync, vilket betyder att du kommer komma igång ännu snabbare vid ny dator.
  • Microsofts program kommer vara anpassade för det nya gränssnittet Metro, som  t.ex. Outlook.

En bit kvar tills Windows 8 är lanserat.

Frågan är om det nya Metro-gränssnittet kommer gå samma öde som Windows Media Center. Antagligen kommer det klara sig bättre då det är väldigt användbart för de nya tablets som kommer - och det är dessutom väldigt snyggt.

Mot slutet av keynoten berättade talaren att alla 5000 besökare kommer få en tablet med docka och Windows 8 installerat. I den sekunden kändes det väldigt surt att vi inte var där. Humöret gick raskt upp igen när han berättade att kl. 03:00 GMT i natt kommer alla få möjlighet att ladda ner Windows 8 och testa själva.

Specifikation för tablet som alla konferensdeltagare fick. Avund.

Ladda ner Windows 8 på http://dev.windows.com (efter kl 03:00 GMT. 14 september).

No comments :

Post a Comment