Tuesday, October 11, 2011

Mobile first med Luke Wroblewski Web 2.0 Exp


Luke Wroblewski pratade om vikten av mobile first design. Förvisso inget nytt koncept men trotts det händer det fortfarande inte. Han drog fram en del viktig fakta för att påvisa allvaret.

Mer eller mindre samtliga stora aktörer som Google, Facebook mm ser mobilen som sin primära platform. Goole designar numer alla nya tjänster för mobilen förts.
Luke skulle gärna vilja defiera om konceptet av persondator till att vara mobilen. Den är ju avsevärt mer personlig än en dator.

Användningen av mobila tjänster börjar redan skifta in i nästa fas där tex Twitter ser 16% av sina användare faktisk skapar sina konton genom mobilen. Mobilen är alltså inte längre ett komplement till datorn utan snarare första och i vissa fall enda valet.
Luke dog även en hel del exempel på hur informationen måste koncentreras och fokuseras pga den lilla skärmen. Men inte bara av den anledningen utan även för att mobilanvändaren är mycket mer distraherad i sitt användande. Han beskrev det som "En mobilanvändare har ett öga och ett finger, det andra är upptaget med omgivningen".

Men mobil design behöver nödvändigtvis inte banta innehållet utan vi måste bara göra UX-designen mer smart...och det finns mängder av möjligheter. Vi kan vrida, dra swipa osv. Det behövs inte ha knappar och förklarande texter. Vi har en helt nytt sett med verktyg att utforska för att lösa interaktionsproblemen. Användaren kommer hitta dessa funktioner där de är logiska.

No comments :

Post a Comment