Wednesday, August 22, 2012

Hej Siba! Vi har precis lagt 50+ mantimmar på en Windows 8 app åt er


Jag spenderade gårdagen vid Moderna Museet på vackra Skeppsholmen. Dock inte vid deras aktuella Picasso vs Duchamp utställning utan istället på en av Microsoft anordnad heldag om User Experience och Windows 8.

Temat var de riktlinjer som tagits fram för att stödja utveckling av Windows 8 appar. Förutom teoretiska pass så bestod schemat av gruppdiskussioner kring ett antal välbekanta företag. Vår grupp fick Siba och målet var att ta fram wireframes på en spännande Windows 8 app åt detta detaljhandelsföretag.

Siba är en tacksam kund att brainstorma kring. De har ett känt varumärke, många utmaningar men minst lika många spännande möjligheter, dessutom sitter de på en nuvarande användarupplevelse som känns lika rolig som ett tandläkarbesök, (och nu menar jag verkligen inte att låta otacksam mot min snälla tandläkare Kerstin).

Det var med stor entusiasm och energi som vi i gruppen slog våra huvuden ihop. Jag erkänner att jag stundtals tänkte att det är med interaktionsdesigners som med kockar, ju fler desto... ni vet. Det var inte alltid lätt att få en syl i vädret eftersom alla verkligen brann för uppgiften. Men mot slutet av dagen måste jag ändå säga att jag kände mig mäkta stolt över de wireframes vår grupp tagit fram.

Vi pratade användarmål, informationsstruktur och navigationshierarki uppblandad med nya fräcka facktermer såsom live tiles, badges, toasts och snap view.

Riktlinjerna för användarupplevelsen med en Windows 8 app kan sammanfattas i 5 principer.

1. Do more with less 
Eller som de också formulerade det, content before chrome (och det kan ju knappast vara en slump att Microsoft väljer att kalla det negativa för just Chrome). Denna punkt handlar framförallt om att man ska vara fokuserad och direkt, innehållet har alltid huvudrollen.

2. Pride in Craftmanship
Varje pixel räknas, hantverket ligger i detaljerna som jag själv tycker om att säga.

3. Be fast and fluid
Med denna punkt menas att bygga appar som upplevs omedelbara, intuitiva och tilltalande.

4. Authentically digital
Dra fördel av den digitala världen istället för att försöka efterskapa artefakter från verkliga livet.

5. Win as one
Avslutningsvis så poängterar riktlinjerna att att det är viktigt att vi infogar och drar nytta av redan framtagen smartness. Det finns ingen poäng i att uppfinna hjulet på nytt när energin istället kan läggas på annat nyttigt.

Sammanfattningsvis var gårdagen både givande och stimulerande. Nansen är definitivt nere i startblocken när det gäller Windows 8 appar, och i ett specifikt fall (hej Siba!) har vi till och med tjuvstartat. Men om det blir någon målgång för Siba eller för någon annan är i nuläget inte i våra händer utan handlar om vad marknaden efterfrågar.

I dagsläget känns det som att responsiv design är hetast, och alla kan inte ha lika djupa fickor som Tillväxtverket. Om framtida budgetar kommer att plöjas ner i Windows 8 appar eller i någonting helt annat spännande, det återstår att se.

Ps, föreläsningen spelades in och det går bra att titta på den här.

1 comment :

  1. Pingback from: http://fragiledevelopment.wordpress.com/2012/08/27/microsoft-ux-dev-day-follow-up/

    "As I mentioned last week, I went to Microsoft’s UX dev camp. It was a great day where the presenters mixed theory with practical group exercises. A great way to learn, and a great way to spend a day. I worked together with a wonderful team from Stockholm firm Nansen."

    ReplyDelete